IRCForumu.Net - Türkiye'nin IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluştuğu Forum muhabbet


ircforumu sekershell
bizimkiler sosyalchat


Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Temmuz 2023, 22:31   #1
Çevrimdışı
SohbetAski.Org

BeSte - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Doğu Anadolu'nun en sevilen sebzesi: İyi gelmediği hastalık yok!


Reklam

Halk arasında eşgin, uçkun ya da ışgın olarak bilenen bitki tezgâhlarda kendini göstermeye başladı. Ancak havaların soğuk geçmesi, bölgenin yüksek kesimlerinde hala kar olması bu yıl eşginin az olmasına sebep oldu.

Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde insanların çok sevdiği ve yediği bitki, havaların soğuk geçmesi nedeniyle bu yıl az olacağı ifade ediliyor. Erzurum’da tezgahlarda ve pazarlarda görülmeye başlanan eşginin demeti ise 30 liradan satılıyor.

Salkım biçimli çiçek durumunu taşıyan genç sürgünler (sap) yetiştiği yörelerde taze olarak tüketilir. Kivi tadında mayhoş lezzetli sevilen bir sebze olsa da halk arasında “meyve” olarak da nitelendirilerek muz ve kivi ile kıyaslanıp “Doğu'nun muzu” ya da “kivisi” biçiminde lanse edilir.

Yüksek yaylalarda karların erimeye başladığı mevsimde fil kulağı biçimli geniş kaba yaprakların arasından yükselen gövde vatandaşlar tarafından dibinden kesilerek dağlardan şehirlere getiriliyor ve “ışgıncı” ya da “ışkıncı” denen satıcılar tarafından demet demet tezgahlarda ve pazarlarda satılıyor.

Doğuda bu bitki, yayla muzu olarak adlandırılmaktadır. C vitamini açısından zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırdığı ifade ediliyor.

Işgının faydaları nelerdir?

A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri yönünden zengin bir içeriğe sahip olan bitki hayati tehlikenin ihtimaller dahilinde olduğu pek çok hastalığa iyi gelir.
İştah açıcı bir etkiye de sahiptir ve zayıflıktan mustarip kişilerin kilo almasına yardımcı olur.

Işgın otu faydaları arasında vücudu daha dirençli kılmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi etkiler yer alır.

Sarılık ve havale sırasında kişide ortaya çıkan ateşi düşürmek amacıyla kullanılır.

Kırışıklık giderici, cilt yenileyici, tazeleyici özellikleri vardır. Başarılı bir yaşlanma karşıtı ürünü olarak kullanılabilir.

Işkın otunun asetilkolin mekanizmasına etki ettiği bilinir ve buna bağlı olarak Alzheimer hastalığı için önleyici kabul edilir.

En çok taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen ışkın otu çiğ olarak yenebilme özelliğine de sahiptir. Bu bitkiyi en kolay tüketme biçimi onu kaynatarak suyunu içmekten geçer.

Bunun yanında ışkın otu kurusu yoğurt ile karıştırılarak etkili bir krem elde edilebilir. Söz konusu krem cilt yüzeyine sürülerek sivilce, cilt lekeleri gibi problemlerin giderilmesinde kullanılır.

Özellikle gebelikte meydana gelen birtakım lekelerin yok edilmesi bu şifalı ot sayesinde kolaylaşır. Yoğurtla karıştırılarak krem haline getirilip tüketilebilmesinin yanında kabuklarının iç tarafının leke oluşan bölgelere sürülmesi ile de kullanılması mümkündür.
Halk arasında eşgin, uçkun ya da ışgın olarak bilenen bitki tezgâhlarda kendini göstermeye başladı. Ancak havaların soğuk geçmesi, bölgenin yüksek kesimlerinde hala kar olması bu yıl eşginin az olmasına sebep oldu.

Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde insanların çok sevdiği ve yediği bitki, havaların soğuk geçmesi nedeniyle bu yıl az olacağı ifade ediliyor. Erzurum’da tezgahlarda ve pazarlarda görülmeye başlanan eşginin demeti ise 30 liradan satılıyor.

Salkım biçimli çiçek durumunu taşıyan genç sürgünler (sap) yetiştiği yörelerde taze olarak tüketilir. Kivi tadında mayhoş lezzetli sevilen bir sebze olsa da halk arasında “meyve” olarak da nitelendirilerek muz ve kivi ile kıyaslanıp “Doğu'nun muzu” ya da “kivisi” biçiminde lanse edilir.

Yüksek yaylalarda karların erimeye başladığı mevsimde fil kulağı biçimli geniş kaba yaprakların arasından yükselen gövde vatandaşlar tarafından dibinden kesilerek dağlardan şehirlere getiriliyor ve “ışgıncı” ya da “ışkıncı” denen satıcılar tarafından demet demet tezgahlarda ve pazarlarda satılıyor.

Doğuda bu bitki, yayla muzu olarak adlandırılmaktadır. C vitamini açısından zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırdığı ifade ediliyor.

Işgının faydaları nelerdir?

A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri yönünden zengin bir içeriğe sahip olan bitki hayati tehlikenin ihtimaller dahilinde olduğu pek çok hastalığa iyi gelir.
İştah açıcı bir etkiye de sahiptir ve zayıflıktan mustarip kişilerin kilo almasına yardımcı olur.

Işgın otu faydaları arasında vücudu daha dirençli kılmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi etkiler yer alır.

Sarılık ve havale sırasında kişide ortaya çıkan ateşi düşürmek amacıyla kullanılır.

Kırışıklık giderici, cilt yenileyici, tazeleyici özellikleri vardır. Başarılı bir yaşlanma karşıtı ürünü olarak kullanılabilir.

Işkın otunun asetilkolin mekanizmasına etki ettiği bilinir ve buna bağlı olarak Alzheimer hastalığı için önleyici kabul edilir.

En çok taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen ışkın otu çiğ olarak yenebilme özelliğine de sahiptir. Bu bitkiyi en kolay tüketme biçimi onu kaynatarak suyunu içmekten geçer.

Bunun yanında ışkın otu kurusu yoğurt ile karıştırılarak etkili bir krem elde edilebilir. Söz konusu krem cilt yüzeyine sürülerek sivilce, cilt lekeleri gibi problemlerin giderilmesinde kullanılır.

Özellikle gebelikte meydana gelen birtakım lekelerin yok edilmesi bu şifalı ot sayesinde kolaylaşır. Yoğurtla karıştırılarak krem haline getirilip tüketilebilmesinin yanında kabuklarının iç tarafının leke oluşan bölgelere sürülmesi ile de kullanılması mümkündür.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumu.Net - Reklam Alanı

Cevapla

Etiketler
anadolunun, doğu, gelmediği, hastalık, sebzesi, sevilen, yok, İyi
IRCForumu.Net - Sponsor Bağlantılar



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık